Το μεγαλύτερο δωμάτιο

του Michael Jacobs

Η Heather ήταν ανένδοτη. Σε τελική ανάλυση θα ήταν η πρώτη φορά που ο Peter θα φρόντιζε την δίχρονη κόρη τους. Στην πραγματικότητα, θα ήταν η πρώτη φορά που θα συναντούσε την Flora. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Heather θα έμενε πάντα κοντά. Όχι μόνο ήταν απαραίτητη η παρουσία της για την Flora, αλλά και η Heather χρειαζόταν να δει αν ο Peter ήταν ικανός να αναλάβει την φροντίδα της.

Ο Peter δεν ήταν σίγουρος για τίποτα. Διαπίστωσε ότι η όλη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι εξαιρετικά αγχωτική. Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια. Η πρώτη, αρκετούς μήνες νωρίτερα, είχε λήξει χωρίς να έχει συμφωνηθεί αν ο Peter θα μπορεί να βλέπει την Flora. Ένα χρόνο αργότερα του δόθηκε η ευκαιρία να βλέπει την κόρη του. Αυτό τον έκανε να θέλει να υπερπηδήσει οποιοδήποτε εμπόδιο έθετε η Heather. Είπε ότι μπορούσε να καταλάβει πλήρως την επιθυμία της να είναι παρούσα όταν θα ασχολείται ο ίδιος με την Flora.

Φαίνεται ότι ήμουν ο μόνος που ένιωθε άβολα στο δωμάτιο της διαμεσολάβησης.

Από τη μία πλευρά, οι ρυθμίσεις που συζητήθηκαν προτάθηκαν και υποστηρίχθηκαν απότα μέρη, όχι από τον διαμεσολαβητή. Εάν τα δύο μέρη ένιωθαν άνετα με τις προτάσεις τους, δεν είχα κάποιο λόγο να αντιδράσω ή να διαφωνήσω μαζί τους. Για μερικούς διαμεσολαβητές, μια τέτοια αντίδραση αποτελεί έκφραση της αμεροληψίας. Έτσι ίσως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω ήταν να κρατήσω τις αντιρρήσεις μου για τον εαυτό μου και το στόμα μου κλειστό.

Από την άλλη πλευρά, η αμεροληψία δεν συνάδει με τον τελευταίο λόγο στην διαμεσολάβηση. Όπως το αντιλαμβάνομαι, ο σκοπός και η λειτουργία της αμεροληψίας είναι η προώθηση εποικοδομητικών συζητήσεων μεταξύ των μερών, συζητήσεων που αποσκοπούν τελικά στη παροχή βοήθειας στα μέρη ώστε να συνεχίσουν πιο δυναμικά και αποφασιστικά τη ζωή τους, που βέβαια δεν την ζουν στο τώρα που διεξάγεται η διαμεσολάβηση.

Η αληθινή επιτυχία μιας πρότασης δεν προσδιορίζεται στα όρια του γραφείου του διαμεσολαβητή, αλλά κρίνεται από το αποτέλεσμα που θα έχει στο χώρο έξω από την πόρτα του. Η καλή δουλειά μπορεί να κριθεί μόνο από την άποψη αυτού του μεγαλύτερου δωματίου.

Πιστεύω ότι είναι πράγματι επικίνδυνονα επιτρέψουμε στα μέρη να προσποιηθούν ότι τα μεγάλα και τα μικρά δωμάτια είναι το ίδιο και το αυτό, επειδή σαφώς δεν είναι. Στα μικρά δωμάτια, που είναι τα δωμάτια διεξαγωγής της διαμεσολάβησης, τα μέρη έχουν την ελευθερία να κάνουν οποιεσδήποτε προτάσεις επιθυμούν, τόσο σοβαρές όσο και μη σοβαρές. Είναι δική μας δουλειά να τους βοηθήσουμε να έχουν σωστή αντίληψη της πραγματικότητας, να μην τους αφήσουμε να στηρίζονται σε εξωπραγματικές θεωρίεςκαι απόψεις.

Δυστυχώς, το στοιχείο φαντασίας στην εκτίμηση της πραγματικότητας δεν είναι πάντα τόσο προφανές. Μερικές φορές, οι πελάτες μπορούν να κατασκευάσουν μυθοπλασίες που ακούγονται τόσο ρεαλιστικές.... Και εκείνη την στιγμή οι διαμεσολαβητές εκνευρίζονται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Heather πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να καθορίσει εάν ο Peter ήταν κατάλληλος πατέρας. Και ότι αυτή η καταλληλότητά του θα μπορούσε να καθοριστεί με βάση την παρατήρηση της πρώτης συνάντησης που θα είχε με την κόρη του. Η ίδια η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.

Από τη δική μου προοπτική, αυτό ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση γαϊδάρων που πετάνε. Το πρόβλημα ήταν ότι η Heather, ανάμεσα στους τρεις, ήταν το ισχυρό πρόσωπο στη σχέση και έτσι μπορούσε να κάνει πειστική την ιστορία της. Ο Peter ήταν πολύ απελπισμένος για να διαφωνήσει.

Εγώ, από την άλλη πλευρά, δεν ήμουν.

Εάν άφηνα την Heather να γίνει ο μόνος παραμυθάς, τότε πιθανότατα, αυτή η ανισορροπία δύναμης θα διατηρείτο τόσο στο μικρό δωμάτιο της διαμεσολάβησης όσο και στο μεγάλο δωμάτιο της ζωής. Και ενώ είχε δεν είχε εμπιστοσύνη στον Peter και την ικανότητα του ως γονιός, είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την ανατροφή της κόρης τους. Η συνεργασία συνεπάγεται κοινή πορεία. Αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν η Heather ήταν πρόθυμη να παραιτηθεί της απόλυτης εξουσίας της στο μικρότερο δωμάτιο για τη δυνητική συνεργασία στο μεγαλύτερο της ζωής.

Εν ολίγοις, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κάνω τον γάιδαρο να πατήσει στη γη.

Κοίταξα την Heather και της είπα ότι υπάρχει κάτι που θα ήθελα να διερευνήσω μαζί της. Και γυρνώντας προς τον Peter, του είπα ότι για τα επόμενα λεπτά θα ήταν καλό να παραμείνει σιωπηλός. Φυσικά, εάν ήθελε να ακούσει, ήταν ελεύθερος να το κάνει.

Όταν γύρισα στην Heather, είχε αρχίσει να σιγοτραγουδάει. Το θεώρησα καλό σημάδι. Χαμογελάσαμε ο ένας στον άλλον και συνέχισα.

Είπα ότι ήθελα να ελέγξω κάποια πράγματα μαζί της - και ήθελα να με ενημερώσει αν αυτά που έλεγα ήταν αλήθεια. Την ρώτησα αν η Flora ήταν το μοναδικό παιδί της. Είπε ότι ήταν. Ρώτησα αν η Heather είχε ξεκινήσει να νιώθει όπως νιώθουν όσοι γίνονται γονείς για πρώτη φορά - νευρικότητα, ανησυχία και έλλειψη σιγουριάς για τις ικανότητες τους. Για μια ακόμη φορά συμφώνησε η Heather.

Συνέχισα. Υπέθεσα ότι έμαθε να είναι μαμά όπως κάνουν οι περισσότεροι γονείς - δοκιμάζοντας πράγματα, κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας εμπειρικά. Η Heather κούνησε το κεφάλι. Υποθέτω επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μάθησης είχε γίνει μεταξύ της Flora και της ίδιας. Δηλαδή κανένας δεν είχε παρακολουθήσει, δεν είχε κρίνει το μεγαλύτερο μέρος των λαθών της ή δεν είχε αξιολογήσει την ικανότητα της ως γονιός.

Συμφώνησε.

Από την πλευρά της, η Heather δεν δυσκολεύτηκε να παραδεχτεί ότι δεν ήταν τέλεια. Ευτυχώς κατάλαβε ότι η Flora ήταν ο καλύτερος δάσκαλός της και ότι μέσω της προσοχής που έδινε μάθαινε από τα λάθη της. Και ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Μέχρι τώρα ο σκοπός μου ήταν ξεκάθαρος. Ο Peter ήταν στο ίδιο σημείο που ήταν η Heather πριν από δύο χρόνια, όμως έπρεπε, σύμφωνα με τη Heather, να είναι τέλειος εξ αρχής, να μην κάνει λάθη. Να κάνει τον γάιδαρο να πετάξει μονομιάς.

Η Heather χαμογέλασε και είπε ότι δεν περίμενε την τελειότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, περίμενε ο Peter να μην κάνει βλακώδη ή επικίνδυνα πράγματα με την κόρη τους. Είχαμε μια σύντομη και κάπως παράλογη συζήτηση για τους σχετικούς ορισμούς . Ο Peter, πολύ νευρικός και γι'αυτό παρέμενε σοβαρός, υποσχέθηκε ότι θα ήταν προσεκτικός.
Και επιστρέψαμε στο μεγαλύτερο δωμάτιο της ζωής. Ο γάιδαρος προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Η Heather θα έδινε πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ο Peter αλληλεπιδρούσε με τη Flora. Δεν μπορούσε να σταματήσει να ανησυχεί, να νοιάζεται ή να είναι γονιός. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν ο τρόπος που ερμήνευες όσα έβλεπε. Αυτό δεν ήταν μία δοκιμή, ήταν η αρχή. Και όπως συμβαίνει πάντα στην αρχή, ήταν πιθανό να είναι αδέξια και ελαφρώς άβολη. Και αυτό δεν οφειλόταν στην έλλειψη φροντίδας ή προσπάθειας - ήταν απλά το μεταβατικό στάδιο από την άγνοια στη γνώση. Έτσι έγινε η μετάβαση από το μικρό στο μεγάλο κόσμο.

Αν δεν είχαμε προηγούμενως δημιουργήσει την αναγκαία σχέση, η παρέμβασή μου θα μπορούσε να είναι μια τρύπα στο νερό. Η Heather ίσως αισθανόταν ότι της έκανα επίθεση, λέγοντάς της ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να κρίνει τον Peter. Και θα απαντούσε ότι οπωσδήποτε μπορούσε να το κάνει. Ότι η συμπεριφορά της ήταν ακριβώς η συμπεριφορά ενός υπεύθυνου γονέα - και αν δεν άρεσε στον Peter, θα μπορούσε να την πάει στο δικαστήριο.

Όσο για μένα, θα έπρεπε να είχα καταλάβει την αδυναμία του Peter να φροντίσει την κόρη του και να μην επέμβω. Η Heather θα συνέχιζε την μυθοπλασία και ο Peter θα τιμωρούνταν αν δεν ταίριαζαν τα λεγόμενα του με τα δικά της.

Αντ' αυτού, γελάσαμε.

Από τη δική μου προοπτική, πιστεύω ότι υπερβήκαμε ένα σημαντικό στάδιο - επιστρέψαμε από μια τακτοποιημένη και τέλεια μυθοπλασία στην αμήχανη ακαταστασία της πραγματικής ζωής. Σε γάιδαρους στο στάβλο, και όχι στα ουράνια.

Η διαμεσολάβηση περιγράφεται συχνά ως προσπάθεια που εστιάζει στο μέλλον. Αν συμβαίνει όντως αυτό, τότε το μέλλον χωρίζεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Από τη μία πλευρά, βρισκόμαστε σε μικρά δωμάτια ενθαρρύνοντας τους πελάτες να βρίσκουν νέες ιδέες, νέες προοπτικές για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μέλλον. Και ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς αν οι προτάσεις εντός του δωματίου, μπορούν να λειτουργήσουν εκτός αυτού.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η διαμεσολάβηση έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει τους ανθρώπους να συνεχίζουν πιο δυναμικά και αποφασιστικά τις ζωές τους, μακριά από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται. Σε αυτό το μεγαλύτερο δωμάτιο, όπου δεν υπάρχουν εγγυήσεις, συχνά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι έχουμε βοηθήσει τους πελάτες μας να συναντήσουν το μέλλον προχωρώντας με σταθερά βήματα. Και ίσως, με την αυτοπεποίθηση ότι κοιτάζουν το μέλλον χωρίς να υπάρχει ο φόβος ιπτάμενων γαιδάρων.

Μετάφραση: Δήμητρα Μουρελάτου