Σημαντική Υπόθεση επιλύθηκε με διαμεσολάβηση!

Επιτέλους, η διαμεσολάβηση έρχεται να δείξει τα επωφελή για όλους αποτελέσματά της και στην Ελλάδα! Μετά από μια διετία από τη ψήφιση του Νόμου για τη διαμεσολάβηση και ενώ η Ελληνική πραγματικότητα έχει κυρίως να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό μεν διαμεσολαβητών αλλά ένα ελάχιστο αριθμό (σχεδόν μηδενικό) διαμεσολαβήσεων, η πραγματικότητα φαίνεται σιγά να αλλάζει.

Τη Δευτέρα, 06.10.2014 μια σημαντική και σύνθετη εμπορική υπόθεση, που εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (το αντικείμενο υπερέβαινε το ποσό των 300.000 Ευρώ), επιλύθηκε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των μερών, στα πλαίσια διαμεσολάβησης, που διαχειρίστηκαν δύο πιστοποιημένοι δικηγόροι-διαμεσολαβητές. Παρά το σύνθετο της υπόθεσης και τις αρχικές εξαιρετικά αντικρουόμενες απόψεις των μερών, μέσω της διαμεσολάβησης επιτεύχθηκε αυτό, που στην αρχή της διαδικασίας φαίνονταν εξαιρετικά δύσκολο, να συμφωνήσουν δηλαδή και οι δύο πλευρές σε μια κοινή αποδεκτή συμφωνία. Οι εμπειρίες, που αποκομίστηκαν ήταν εξαιρετικά πολύτιμες.  Το πλέον δε σημαντικό είναι ότι αμφότερες οι πλευρές έφυγαν ικανοποιημένες τόσο από το αποτέλεσμα όσο και από την ίδια τη διαδικασία (που ειλικρινά ήταν συναρπαστική!). Σημειωτέον ότι η διαδικασία εκκρεμούσε από το 2012 με ορίζοντα δικαστικής διευθέτησης με βάθος δεκαετίας από σήμερα. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα μέσω της διαμεσολάβησης ήταν άμεσο και προϋποθέτει και μελλοντικές συνέργειες των εμπλεκομένων πλευρών.

Οι διαμεσολαβητές και ένας εκ των δικηγόρων των μερών υπήρξαμε εκπαιδευμένοι από το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.  Αποδείχθηκε δε περίτρανα ότι η εκπαίδευση αυτή, τόσο του διαμεσολαβητή όσο και των παριστάμενων δικηγόρων, είναι απαραίτητη όχι μόνο για την προσφυγή αλλά και για την ευδοκίμηση της διαμεσολαβητικής διαδικασίας.  

Δημήτρης Θεοχάρης, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, μέλος Δ.Σ. του ΕλλΚΔΔagreement